Groninger samenwerkingsverband Dijkhuis/Hofman kiest voor Dewulf.
APH-Noord heeft in samenwerking met Tol Mechanisatie Slochteren de eerste Dewulf 2060 getrokken verstekrooier afgeleverd en in bedrijfgesteld aan de combinatie van Elzo Dijkhuis (Muntendam) en Stoffer Hofman (Zuidwending). Het nieuwe model dat iets aan de late kant werd geleverd, werd voor het oogsten van de vroege percelen, voorafgegaan door een inzetmachine van Dewulf: de 3060. Voor beide akkerbouwers, die tot dusverre gewend waren om met een 'Multisep-wagenrooier' te werken, een mooie gelegenheid, om alvast een beetje wennen aan het Dewulf "Egelbanden-principe in combinatie met doorvalmat". Ook het rooien in de bunker was volslagen nieuw. Inmiddels heeft de nieuwe 2060 de "vuurdoop"gehad en de eerste 80 ha er op zitten
De combinatie Dijkhuis-Hofman heeft een samenwerkingsverband dat al stand houdt sinds sind 2002. Inclusief werk voor derden bewerken ze zo'n 360 hectare. Het totaal te roien aardappelareaal bedraagt 200 ha, waarvan het overgrote deel bestemd is voor de zetmeelindustrie. Stoffer Hofman heeft een bedrijf in Zuidwending en Elzo Dijkhuis in Muntendam. Er wordt op mechanisatie gebied heel veel samengewerkt en dat past bijzonder goed vinden ze. Hofman boert voornamelijk op zand/dalgrond en het bedrijf van Dijkhuis bevindt zich meer op overgangsgrond met ook wat zwaardere kleipercelen.
Na wikken en wegen besloten de beide akkerbouwers afgelopen voorjaar tot de aanschaf van een Dewulf 2060RQA rooier. Een geheel nieuw model, dat dit jaar voor het eerst door Dewulf als een serieproductie op de markt zou worden gebracht. Best een ingrijpende beslissing dus, om met een nieuw rooimachine-concept van start te gaan. Vooral als je in acht neemt dat het merk Dewulf, dat in andere delen van het land best al een aardige reputatie begint op te bouwen, in het "wereldeel" 'Groninger zetmeelgebied', helemaal nog niet zo bekend was.
Het spreekwoord: "Wat de boer niet kent..." was hier dus niet van toepassing! En zo kregen APH-Noord, Dewulf en zeker niet in de laatste plaats Mechanisatiebedrijf Tol uit Slochteren het vertrouwen om de de levering van uit te voeren! Met name Tol Mechanisatie heeft in het verkooptraject een belangrijke rol gespeeld. Vooral tijdens de hectiek van aardappeloogst is bereikbaarheid en een goede service het belangrijkste ascpect! Groninger boeren weten dat en weten ook dat ze wat wat dat betreft kunnen vertrouwen op de service van Tol Mechanisatie: Voor Noord en Oost de aardappelrooierspecialist bij uitstek!
Mechanisatiebedrijf M.B.Tol werd in 1987 opgericht door de toen 55 jarige Menno Berend Tol. In Groningen maar ook daarbuiten heeft hij het merk Wuhlmaus op de kaart gezet. Met zijn inspiratie en gedrevenheid stond hij aan de basis van het huidige Tol Mechanisatie, zoals dat nu wordt geleid door zijn dochter Ester en schoonzoon Willem Mossel. Helaas is de heer Tol op 13 oktber jl. op 79 jarige leeftijd overleden. Veel Groninger aardappeltelers zullen hem herrinneren als een gedreven, maar bovenal als service- en oplossingsgerichte persoonlijkheid. (klik ook op www.tolmechanisatie.nl .
De rooier heeft inmiddels zo'n 100 ha 'op de teller' en heeft tot dusverre het vertrouwen van de beide zetmeelboeren niet beschaamd. Sterker: Hij maakt zijn verwachting méér dan waar en weet met rooisnelheden tot boven 8 km/u een super rooi-capaciteit te behalen. De wielaandrijving zorgt in combinatie met de enorme één-meter-brede banden, dat de machine ook in de lage, natte plekken gewoon door blijft rooien en niet blijft steken. En als vervolgens bij het inschuren de tevredenheid ook nog eens wordt bevestigd, als je aan de duo-band hoort, dat 'ze' nog nooit zo schoon zijn binnengehaald, dan mag je stellen, dat voor APH-Noord en TOL Mechanisatie heet eerste deel van onze Groningse missie is volbracht! Wij wensen De Familie Dijkhuis en Hofman veel succes met hun "Nieuwkoop"
Onderstaand treft u een foto reportage aan van de Dewulf 2060 in bedrijf bij Dijkhuis-Hofman.
De machine is voorzien van egelbanden een een doorvalmat voor loofverwijdering.
Verstekopname met getrokken rooigroep en automatische besturing
Leesband blijft horizontaal, bij volle én bij lege bunker. Egelband/doorvalmat combinatie Rijdend lossen: Voor Elzo Dijkhuis Senior (80) is 'naast-rijden' verworden tot 'kinderspel'
Elzo Dijkhuis 'in tweevoud' bij hun nieuwe 2060. Stoffer en Harriët Hofman bij de leesband.
KLIK OP ONDERSTAANDE FILM-LINK VOOR EEN FILM-IMPRESSIE