Na maanden van ontwerpen, ontwikkelen en construeren is het prototype nu klaar: De TOL-APH-Noord frontrooier. Bij Tol Mechanisatie lagen al langer plannen om speciaal voor de veenkoloniale aardappeltelers een frontrooier te gaan bouwen. Door de samenwerking met APH-Noord heeft Willem Mossel van TOL uiteindelijke het laatste steuntje in de rug gekregen om dit ook daadwerkelijk te realiseren.
De machine heeft zijn eerste proefrondjes gedraaid op percelen van rooicombinatie Dijkhuis-Hofman, die sinds dit jaar ook met een nieuwe 2060 verstekrooier van Dewulf draaien. De eerste resultaten waren veelbelovend en volgens sommige ooggetuigen bijna verbluffend positief! Na een paar kleine aanloopprobleempjes, draaide de machine, al vanaf de eerste opstart eigenlijk zo goed als onverstoorbaar, zijn omlopen. En dan met een rijsnelheid van 5 tot 6 km/u. Naast de enorme capaciteitsverhoging, is een groot voordeel dat je ook bij het "doorsteken" gebruik kunt maken van brede banden.
Het concept is gebaseerd op een'diabolorol-loze' opnamebek in combinatie met grote aangedreven schijven. Volgens Elzo Dijkhuis wel een must: "Grond die je op een relatief korte rooimat probeert kwijt te raken, wil je natuurlijk eerst niet door een stel diabolo's laten samenpersen! Dat is een beetje 'water naar de zee dragen'!"
Het revolutionaire van de machine is dat de gehele opnamegroep (dieptewielen en aangedreven schijven) hydraulisch naar achteren te klappen is. Het zwaartepunt komt hierdoor een stuk gunstiger te liggen en voor wegtranport wordt de machine ca. één meter korter. Ondanks het frontrooiprincipe, wordt de rooiunitmiddels een speciale contsturcie min of meer getrokken voortbewogen. Hierdoor trekt de machine lichter. Uiteraard is machine is geheel hydraulisch aangedreven en d.m.v. van een eigen hydraulisch systeem geheel aan te passen aan de veldomstandigheden. Hij is door middel van een hydraulische "side-shift" in tranportstand te brengen door hem naar het midden van de trekker te verschuiven.
Scroll voor een kleine foto-reportage naar beneden en KLIK VOOR DE NIEUWSTE FILM OP HET YOU-TUBE VENSTER ONDERAAN.
Dewulf heeft gezorgd voor aanlevering van diverse componenten en materialen. Daarnaast hebben ze als oogstspecialist binnen APH-Group, hun kennis en ervaring ingebracht om samen met de constructeurs van Tol en APH dit project te laten slagen. Bij de ontwikkeling is daarnaast dankbaar gebruik gemaakt van de praktijkervaring, die Elzo Dijkhuis en Stoffer Hofman in voorgaande jaren al hadden opgedaan met "duo-rooien"