Agricult Loof Does oplossing voor onkruidbestrijding in het voorjaar
Onkruidbestrijding met de Loofdoes direct achter de ruggenfrees gebouwd. Met deze nieuwste toepassing omzeilt men de nadelen van de aparte werkgang met de veldspuit.
Traditioneel worden in pootgoed de ruggen vlak voor opkomst aan gefreesd, waarna men zo snel mogelijk met de veldspuit een vooropkomst onkruidbestrijding uitvoert met bodemherbiciden. Vaak heeft men hierbij last van teveel wind en een droge toplaag. Hierdoor kan in veel gevallen niet op tijd (voor opkomst) worden gespoten, heeft men last van driftschade in buurpercelen (voor bij bieten en tulpen) en een slechte werking aan de luwtezijde van de rug, doordat de wind een goede verdeling verstoord. Daar komt bij dat de toplaag snel uitdroogt na het aanfrezen, hierdoor werken de bodemherbiciden slechter. Wanneer de aardappels boven de grond staan, kan er een na-opkomst bespuiting uitgevoerd worden. De mogelijkheden en resultaten zijn hiervan in veel gevallen niet voldoende. Bovendien zorgt het voor een logistiek- en voorraadprobleem bij de teler en hun middelenleverancier.
Oplossing door gebruik Laagvolume techniek
Adviseur Piet Groen van Agricult dealer CAV Agrotheek was op zoek naar een oplossing en kaartte vorig jaar deze problematiek bij Agricult aan. Agricult heeft jarenlang ervaring met de toepassing van bodemherbiciden met lage volumes door middel van de LvS (Laag volume Strooitechniek), in onder andere de boomkwekerij. Zo ontstond het idee om de bodemherbiciden direct achter de ruggenfrees, in dezelfde werkgang, met de Loof Does aan te brengen. Landbouwmechanisatiebedrijf en Agricult dealer Rene Hoekenga leverde dit voorjaar een loof does aan Vof Akkerbouwbedrijf Pluister-Wonder, die het vervolgens achter de ruggenfrees bouwde.
Goede resultaten
Op allebei zijn akkerbouwbedrijven, op lichte klei (tot 30 % afslibbaar) en op lichte duinzand, heeft Pieter Pluister de Loof Does achter de ruggenfrees ingezet voor de onkruidbestrijding met 0,75 L Linuron en 3 L Boxer per hectare in 100 liter water. Hij is erg tevreden over het resultaat, de percelen liggen er eind juli nog steeds schoon bij. Dat terwijl het dit voorjaar erg droog was en er vaak veel wind stond. Echter hiervan had hij nu geen last. Onder de goed gesloten kap werden de middelen, mooi homogeen en driftarm, meteen over de nog vochtige toplaag verdeeld. ‘Het geeft veel rust’ zo geeft hij aan.
3 x per jaar
Pieter Pluister heeft de Loof Does dit seizoen al twee keer ingezet. Ten eerste voor een volveld rhizoctoniabestrijding voorop de trekker tijdens het aardappelpoten. Ten tweede, zoals hiervoor genoemd, voor de onkruidbestrijding met bodemherbiciden direct achter de ruggenfrees. De derde toepassing is voor de loofdoding in dezelfde werkgang achter de klapper. Hier was de Loof Does oorspronkelijk, ruim 10 jaar geleden, voor ontwikkeld.
Geplaatst op: 15-03-2016
<< Terug
|