Belangrijke Noordelijk inbreng in landelijk PPL project.
Noordelijk precisielandbouw cluster (SPiNoF, De Wadden en HogeLand) samen met Mijno van Dijk Mechanisatie gezamenlijk in actie als indiener / deelnemer aan Landelijk LNV project.
23 maart j.l. was op de Eemslandhoeve in Bunschoten, de officiële aftrap van het grote landelijke LNV Programma Precisie Landbouw (PPL)
Het programma heeft een looptijd van in totaal 3 jaar en heeft als doel om de ontwikkelingen op Precisie-landbouwgebied in Nederland te stimuleren. De overheid investeert samen met het bedrijfsleven in kansrijke en innovatieve trajecten, die een bijdrage moeten gaan leveren aan de praktische bedrijfsvoering van de moderne landbouw. Het gaat hierbij om Precisielandbouw in de meest brede zin. Bijvoorbeeld plaatsspecifieke bemesting en gewasbescherming, maar ook de vertaling van gewas scannen, remote sensing (m.b.v. satellietkaartjes, e.d. – naar praktische advisering en beslissingsondersteunende systemen. Alle denkbare, innovatieve ICT-oplossingen gaan hierbij aan de orde komen.
Aangezien Agrifirm op een aantal van deze gebieden bij de koplopers in Nederland behoort en volop investeert in dergelijke nieuwe ontwikkelingen, neemt Agrifirm graag deel aan PPL. Als initiatiefnemer in PPL krijgt de Agrifirm-zoektocht naar praktijkrijpe, nieuwe technieken, die een bijdrage kunnen leveren aan rendementsverbetering bij de telers, een extra impuls. Na de PPL startbijeenkomst op 23 maart aanstaande komt meer informatie voor u als teler beschikbaar.
Samen met het ”Noordelijke PL Cluster” is ons bedrijf één van de 4 initiatiefnemers.
De Andere drie initiatiefnemers zijn: Agrifirm Meppel, Agritip en C.Z.A.V. Wemeldinge, ook stuk voor stuk bedrijven, die bij de koplopers behoren waar het innovatie in precisielandbouw betreft. Gezamenlijk investeren we zo in nieuwe technologieën, die in de toekomst zullen gaan bijdragen aan een rendementsverbetering in de landbouw. Het verduurzamen van huidige teeltmethoden is één van de belangrijkste aandachtsgebieden binnen PPL.
“Hoe je het ook wendt of keert: een uitdaging waar de Groene Ondernemer van morgen niet om heen kan en dus met beide handen zal moeten aangrijpen!”
Afgelopen week kwamen de financiële lichten op groen en kan de uitvoering, die in handen is van Jannammen Jukema van PPO Lelystadt, eindelijk van start gaan.
Om het wetenschappelijk onderzoek van uit de praktijk te onderbouwen, worden er,
naast het grote centrale, door PPO gedane onderzoek, verspreid over verschillende regio’s nog een 4-tal praktijkproeven aangelegd. Voor het Noorden gebeurt dit op het bedrijf van Anselm Claassen in Vierhuizen. Ook een reeds bestaande proef van HZPC op SPNA ‘Kollummerwaard’ wordt betrokken in het onderzoek.
Op de foto tijden de eerste officiële
PPL bijeenkomst (vlnr): Geertjan
Duisterwinkel (Spinof) Leo Vogels
(De Wadden) Jos Broeders (De
Wadden) Dirk Osinga en Marleen
Lamain (project cöordinatoren) Mijno
van Dijk, Durk Bierma (Spinof),
Ytzen Pieter van der Werff (De
Wadden) en staand vooraan:
Leo Noordam (Hoge Land)
Geplaatst op: 01-05-2010
<< Terug
|