Informatieve PPL demonstraties tijdens Agrotechniek Holland
KLIK HIER VOOR EEN FILMIMPRESSIE Tijdens de Agrotechniek Holland heeft het PPL (Programma Precisielandbouw) de nieuwste ontwikkelingen getoond. Op het grote demonstratieterrein was tijd en plaats ingeruimd om de vele geïnterresseerde op de hoogtt te brengen van alle noviteiten van de verschillende inititatiefnemers binnen PPL. Zo waren er verschillende demonstraties van nieuwe rijenbemesting apparatuur. Mijno van Dijk Mechanisatie demosntreerde samen met Agriptip de diverse mogelijkheden op het gebied plaatsspecifiek bemesten: Het met behulp van aan GPS gekoppelde monsternameapparatuur, maken van bodemanalyse, waarop vervolgens een bemestingsadvies wordt gegeven, wat in een perceelskaart wordt ingebracht.
De kaarten werden vervolgens ingelezen in de GreensStar ISOBUS Monitor van de John Deere trekker, van de Fa. Goodijk uit Sexbierum. Hierop kunnen naast GPS Autotrack-functies, ook de aangekoppelde werktuigen, in dit geval een RAUCH AXERA H-EMC, worden bediend. Met ISOBUS heeft u dus geen werktuigbedieningskast meer nodig en wordt alles door een ISOBUS bedieningsunit, in dit geval dus van John Deere, geregeld. De RAUCH kunstmeststrooier mag met recht ook een precisiestrooier genoemd worden. De dosering van het strooimechanisme werkt niet op basis van weegcellen, zoals bij de meeste strooiers, maar op basis van weerstand meting óp de schijven. Direct en heel precies dus, zonder weeginvloeden door rijden over de oneffen akker. De strooischijven zijn links en rechts hydraulisch aangedreven. Samen met de automatische positionering van de schijf onder de trechter, kan de werkbreedte hiermee automatisch en uiterst nauwkeurig worden ingesteld.
Het is binnen afzienbare tijd ook mogelijk om gerende percelen, dmv GPS positiebepaling automatisch af te strooien. Een systeem dat daarmee vergelijkbaar is met automatische deelbreedte-schakeling bij spuitmachines. Geheel nieuw van Rauch op deze strooier is de ingebouwde taaksoftware. Deze zorgt voor de communicatie tussen strooicomputer en ISOBUS monitor. Deze zogenaamde “taskcontroller” maakt het mogelijk om strooiadvieskaarten d.m.v. een USB stick in de GreensStar monitor te laden en de via GPS automatisch, plaatsspecifiek te doseren.
De strooikaart is door Agritip Precisie Farming is samengesteld op basis van de bodemmonsters die op dit perceel zijn genomen, in combinatie met management zones die rekening houden met de gewastoestand binnen dit perceel.
Op gebied van Sensor technologie demonstreerde Mijno van Dijk Mechanisatie met nieuwste CropCircle sensoren. De spuit met de sensoren was beschikbaar gesteld door schoolboerderij “De Drieslag” in Dronten. Met deze gewasscanners is het mogelijk is in verschillende gewassen een biomassameting uit te voeren. De scanner maakt gebruik van een actieve LED-lichtbron en drie reflectiesensoren die meten over drie verschillende bandbreedten. De actieve lichtbron zorgt ervoor dat de sensor onafhankelijk is van zonlicht of stand van de zon, er kan dus in alle omstandigheden, 24 uur per dag worden gemeten. Uit de drie gemeten waarden kunnen verschillende biomassa-indexen zoals NDVI en WDVI worden berekend. Dit zijn kengetallen waarmee in de biologie en de plantenteelt wordt gewerkt en aan de hand waarvan vitaliteit en status van het gewas kunnen worden vastgesteld. Door op verschillende tijdstippen metingen te doen kan een goed beeld worden verkregen over het groeiverloop van een gewas. De sensor is aangesloten op een datalogger, dit is een computer die met behulp van GPS de gemeten waarde vastgelegd op een specifieke locatie binnen het perceel. Nieuw bij de CropCircle is, de mogelijkheid om gelijktijdig aan de scan (Real-Time in precisielandbouw jargon) de gemeten waarden naar een specifieke dosering effectief door te vertalen naar een effectieve op het gewas afgestemde dosering. Plaatsspecifiek bemesten wordt daarmee dan gewasspecifiek bemesten! Toepassingen zijn bijvoorbeeld denkbaar in Phytophtora bespuiting of tijdens het doodspuiten van aardappelen. Ook in vloeibare bemesting is deze techniek prima inzetbaar. PPL: Programma Precisielandbouw ►www.pplnl.nl Binnen het programma PPL hebben een aantal bedrijven en organisaties waaronder Mijno van Dijk Mechanisatie i.s.m. precisielandbouw-cluster De Wadden/ SPiNoF/ Het Hoge Land de handen ineen geslagen om richtlijnen en adviesregels voor de aardappelteelt te genereren, waarop een op maat gesneden advies voor bijbemesting van stikstof kan worden gemaakt. Het project wordt uitgevoerd door PPO Lelystad en geleid door Jan Nammen Jukema en combineert wetenschappelijk onderzoek met verschillende praktijkproeven op 4 locaties verdeeld over het land. De eerste resultaten zijn hoopgevend en een aantal eerste conclusies en worden begin volgend verwacht. Het is een prestigieus door LNV gesponsord project. Een voorbeeld hoe Overheid en bedrijfsleven en wetenschap doelmatig samenwerken. Initiatiefnemers die in dit project samenwerken zijn: - Agrifirm ►www.agrifirm.nl - CZAV, ►www.czav.nl - Agritip, ►www.agritip.nl - Mijno van Dijk Mechanisatie en het “Noordelijke Precisielandbouw Cluster”.